Corner of a Square | The Arts Club of Chicago

Show Info

Looking at the corner of a square, Luftwerk unpacked the Arts Club of Chicago’s iconic staircase designed by Mies van der Rohe with this installation. The 90-degree angular lines in his buildings are also the primary structure of the stair. While these forms have a strong and rigid geometry, there is a lot space within them. To explore this space, Luftwerk created an abstract stepped armature that, when viewed from the correct angle, appears as a square. Rigid lines are softened by the halo emerging from the light outlining the sculpture. This interpretation of Mies highlights the softness of space that exists within strong geometric forms.

This custom-designed structure was created for the garden of the Arts Club of Chicago, bringing the exploration of the interior, outside. From Luftwerk’s research and interaction with buildings by Mies, they see something metaphysical that transcends the materiality and rigid geometry of his architecture. Through this installation they express this quality, framing the space within the framework while diffusing the lines of the piece with the glow of light.


Peter Tsai
Art Commission
The Arts Club of Chicago