Linear Sky

August 01

Responding to the form and function of the entrance hallway at 21c Kansas City, Luftwerk’s Linear Sky features light fixtures that vary in length, producing an anamorphic optical illusion of an expanding, outward pattern of line and color upon both entering and exiting the ramp. The hues from one direction differ from those in the opposite, acting like a multi-colored mirror of each other and differentiating the experience of moving into or out of the hallway. The LEDs are programmed with a lighting sequence inspired by the changing hues of the outdoor skies above the urban landscape of Kansas City: the palette of bright morning saturates the walls that greet visitors, while the glow of waning daylight colors envelop those en route to the outdoors. Evoking the span from dawn to dusk and back again, Linear Sky juxtaposes day and night, nature and technology, past and present, welcoming visitors into a space of the future. The vertical light fixtures installed on monochromatic walls reference the aesthetics of Minimalism, and create a strong, contemporary contrast to the historic patterning on the floor and the ornate pilasters on the walls.  The geometric interplay of the vertical and the horizontal within this narrow, ramp leading to and from the lobby both highlights and transforms the architecture, offering visitors views of a new horizon from either direction.

 

becoming

February 10

Inviting viewers to experience a series of transitions, Becoming created an evolving experience of color and exploration. The immersive installation at Design Miami flipped through cycles of change to the reflect an evolution of patterns in nature. Based on Emil Galle’s drawing of the anemone a custom-designed wallpaper animated through washes of light in the RGB spectrum. The interplay of the lights with the cyan, green, and yellow printed wallpaper continuously changed the atmosphere of the room and perception of the layered patterns as they intensified or receded with the shifting lights. An infinity mirror flanked both ends of the room, creating an intriguing and mystifying experience. These visual portals captivated the viewer and beckoned associations to the large network of underground tunnels in the cellars of Perrier-Jouët’s Masion Belle Epoque.

A second iteration of this installation took place on Herzog and De Meuron’s 111 Lincoln Road parking garage. Projected onto the ceiling of this open-air structure, the shifting floral pattern created a canopy atop the urban structure. Contrasting with bold and raw concrete structure, the delicate lines of the patterns boldly lit the architecture balancing the atmosphere.

These installations were commissioned and inspired by Maison Perrier-Jouët.

Select Press:
IDEAT
designboom
Wallpaper

Kalos Eidos Skopeo

October 04

Kalos Eidos Skopeo translated as the observation of beautiful forms, was developed as a temporary, immersive installation. Three primary components of the project included: a custom-designed, geometric printed textile that covered the walls and floor; a multifaceted, mirrored canopy designed as a life-sized kaleidoscope that framed and reflected the printed design; and a series of LED lights that washed the space in a shifting RGB spectrum.

The large-scale fabric print provided the foundation of this installation. Three geometric designs each in a different color—cyan, magenta, and yellow—were layered on top of one another to create a dimensional pattern. Correlating with the RGB spectrum, LED lights washed the installation while shifting through the colors. Each color wash resulted in different interactions with the printed colors making the layers intensify or recede depending on the reaction. With a yellow light wash, for instance, the red lines in the pattern intensified while the yellow lines receded to the background. Color changes shifted the reception of the print, creating a dynamic and immersive environment. The multi-faceted, mirrored canopy was positioned to give the viewer a life-sized kaleidoscope; it fragmented and reflected the pattern, making a continuous, immersive pattern from floor to ceiling. The canopy was echoed in a large-scaled object placed in front of the installation, reflecting the patterned fabric in its dimensional form.

Mixing colored light with printed color and reflective surfaces, Kalos Eidos Skopeo played with the perception of the view. Color shifts in the lights animated the print. This color play was also enhanced and multiplied in the reflective surfaces that activated the entire installation into a continuous and dynamic environment.

Skywall

April 16

High elevations clouds consist of ice crystals that melt into rains as they descend into lower atmospheres. Taking inspiration from these clouds, Skywall, was created with a suspended half-circle of sixty blocks of ice hovering over a crescent shaped pond that collected water as the ice melted. Each block of ice encapsulated translucent fabric, capturing a video projection of rolling clouds. As the ice melted, it rained upon thin metal discs which activated a sound signal receiver that released melodic tones. Despite the heavy nature of this installation—weighing nine tons—the serene work appeared light due to the material qualities from which it was constructed.

Modern Ball | Griffin Court AIC

April 03

This celebratory piece was designed for the Architecture & Design Society’s 2014 Modern Ball at the Art Institute of Chicago. As the auxiliary support group of the Architecture and Design department at the Art Institute, the bi-annual Modern Ball is the primary fundraiser to support and celebrate the work of the department. The A&D Society commissioned Luftwerk to create an immersive installation as the backdrop for the evening.

Located in the expansive entrance of the Renzo Piano-designed Modern Wing at the Art Institute of Chicago, Luftwerk used the architecture of the space as a primary inspiration. From the geometry and regular lines within the space, Luftwerk drew correlations to moiré patterns which inspired the work. This temporal piece enlivened the space to choreograph the activities and mood of the evening. In the beginning, sophisticated patterns of black and white lines traced and animated the tall, rectangular panels of the museum’s wall and set the mood for this formal, black-tie event. The design progressed throughout the evening, ending the night with vibrant colored patterns that played alongside the band as a backdrop for dancing.

 

Additional Luftwerk designed events at Griffin Court, AIC:

World Business Chicago

SAIC 150th Anniversary Gala